Espanja tarttui järeisiin aseisiin koronaviruksen etenemisen rajoittamiseksi

Espanja tekee nyt isoja ennakkoliikkeitä koronavirusepidemian rajoittamiseksi. Maassa julistettiin eilen poikkeustila – koulut, rannat ja baarit on monissa paikoissa jo suljettu, marketit ovat hamstrauksen jäljiltä sekaisin, ja uusia asetuksia otettiin käyttöön tänään. Suomi seuraa perässä. Me matkasimme takaisin kotiin kolme päivää sitten juuri ennen kuin tilanne eskaloitui.

Torreviejassa saattaa rannalla istuva Bella Lola -patsas jäädä pian ilman seuraa, kun rannoilla liikkumista ja sosiaalista toimintaa rajoitetaan koronaviruksen etenemisen estämiseksi.

Me palasimme pari päivää sitten takaisin Suomeen puolentoista kuukauden mittaiselta sukulointimatkaltamme Espanjan Torreviejasta. Nyt Euroopan maiden sulkiessa rajoja tunnelmamme ovat jokseenkin samanlaiset kuin sortuvasta temppelistä paenneella Indiana Jonesilla – taisimme lähteä viime tipassa! Paitsi että pääkaupunkiseudullakin on runsaasti tartuntoja, ja tuntuu siltä, että suomalaiset panikoivat tilanteesta espanjalaisia enemmän. Ainakin tonnikalaa, nuudeleita ja wc-paperia suomalaiset ovat muistaneet ostaa ihan huolella.

Meiltä on myös kysytty moneen otteeseen olemmeko karanteenissa. Emme ole. Emme matkustaneet kotiin infektoituneelta alueelta. 

Espanja varautuu jo pahimpaan ja tekee nyt isoja liikkeitä saadakseen tartuntojen määrän kuriin. Koulut, yliopistot ja päiväkodit on jo suljettu. Las Fallas-juhla, josta kirjoitin aikaisemmin, peruutettiin Valenciassa alkuviikosta. Toissapäivänä Alicante peruutti tulevat pääsiäiskulkueet  ensimmäisenä kaupunkina Espanjassa. Kyse on ennakoinnista, sillä esimerkiksi Alicantessa tartuntoja ei vielä ole paljon, mutta yleiset kokoontumispaikat, kuten rannat, liikuntapaikat, lasten leikkipuistot, baarit ja ravintolat sekä muun muassa museot ja elokuvateatterit suljettiin eilen koko Alicanten maakunnassa. Murcian maakunta ilmoitti tänään tekevänsä samoin.

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez julisti koko maahan 15 vuorokautta kestävän poikkeustilan eilen. Tänään lauantaina 14.3. hallitus tarkentaa sitä, mitä poikkeustilan julistus koskee*. Ainakin ruokakaupat, apteekit, tupakkamyymälät ja bensa-asemat pysyvät auki auki koko maassa. Jokainen itsehallintoalue voi kuitenkin tehdä omia tiukempia rajoituksia, näihin lukeutuvat myös Alicanten alueella jo tehdyt toimenpiteet.

Tartuntoja on koko maassa tällä hetkellä tilastojen mukaan noin 5 200, tautiin on toistaiseksi kuollut 133. Ensi viikolla luvun arvioidaan nousevan jo 10 000 tartuntaan. Hallitus on vedonnut ihmisiin, jotta he pysyisivät kotona. Etenkin Madridissa, jossa tilanne on pahin ja kaikki paitsi apteekit, bensa-asemat ja elintarvikeliikkeet on suljettu, pelätään asukkaiden hyppäävän autoihinsa ja ajavan eri puolille Espanjaa loma-asunnoilleen. Torreviejan ja Cartagenan välissä sijaitsevassa pienen La Mangan alueella yksi Madridista tullut on jo joutunut sairaalahoitoon koroviruksen vuoksi.

Mieheni isä raportoi Alicanten ruokakaupoissa olevan käynnissä ostohysterian. Samoin kuin täällä Suomessa, riisit, makaronit ja wc-paperit hamstrataan hyllyiltä ensimmäiseksi. Torreviejassa kiellettiin kaikki kokoontumiset toissapäivänä ja eilen keskiyöllä sulkeutuivat baarit ja ravintolat, mutta ystäviemme mukaan muunlaista paniikkia ei ole ilmassa.

Meiltä on myös kysytty moneen otteeseen olemmeko karanteenissa. Emme ole. Syy siihen on yksinkertainen: emme matkustaneet kotiin infektoituneelta alueelta. 

Valencian itsehallintoalueen alueella on perjantain tietojen mukaan noin 94 koronavirustartuntaa. Vertailutiedoksi on tietenkin kerrottava, että Valencia koostuu Castellónin, Valencian ja Alicanten maakunnista, ja asukkaita on alueella noin 5 miljoonaa. Tartunnoista 22 on todettu Alicanten maakunnan alueella, jossa on 1,8 miljoonaa asukasta. Alicanten maakuntaan kuuluu myös majapaikkamme Torrevieja. Uudellamaalla Suomessa todettuja tartuntoja oli perjantain tietojen mukaan 69 – asukasmäärään verrattuna siis huomattavasti enemmän.

Olen liottanut käsiäni  96-prosenttisessa alkoholissa niin paljon, että promillet ovat todennäköisesti nousussa pelkästä desifiointiaineesta. 

Huoli kuitenkin elää. Lentoasemalla kieltäydyin laittamasta vauvani kantoreppua ilman muovipussia läpivalaisulaatikkoon. Sinnikkään espanjankielisen inttämiseni jälkeen turvatarkastajatkin ymmärsivät, miksi en halua laittaa lapseni jatkuvasti nuoleskelemaa reppua aivan tutkitusti lentokentän pahimpaan bakteeripesäkkeeseen. Pussi järjestyi nopeasti. Helsinki–Vantaan lentokentällä lotrasin myös laukkukärryjen kahvat alkoholilla. Näytin olevan varsin yksin hysteerisen käyttäytymiseni kanssa. Eräälle vanhemmalle rouvalle desinfioin kärrykahvan pyytämättä, hän ilahtui siitä. Minulle kyse ei ole pelkästään koronaviruksen torjumisesta, sillä riittäähän näitä influenssoja ja rs-viruksia jo ennestäänkin.

Tulimme kotiin lentäen, joten mahdollisuus myös koronatartuntaan on kuitenkin olemassa. Ja siitä syystä hoidamme vain pakolliset toimet ja pysyttelemme muuten kotipiirissämme. Mieheni työstä on myös ohjeistettu pysymään etätöissä, joten välittömiä ihmiskontakteja ei juuri ole.

Linnoittaudumme siis rauhassa kotiin Netflixin, Viaplayn ja kirjavaraston pariin. Rantalenkeistä emme joudu luopumaan, sillä Espoossa saa ihan rauhassa vaeltaa metsää ja rantaa joutumatta alle kahden metrin etäisyydelle kenestäkään. Ja matkalla suihkin alkoholiuutetta kaikille kosketuspinnoille, jotta pysyvät naapuritkin terveinä. Olen liottanut käsiäni parin viime päivän aikana 96-prosenttisessa alkoholissa niin paljon, että promillet ovat todennäköisesti nousussa pelkästä desifiointiaineesta.

Pitkää pinnaa ja tervettä järkeä kaikille – vaikka tauti kävisi läpi 60 % kansastamme, yritetään yhdessä kantaa vastuuta riskiryhmään kuuluvien terveydestä!

P.S. Teen pian postauksen parhaista espanjalaisista televisiosarjoista, joiden parissa kuluu helposti vaikka pidempikin karanteeniaika.

* Päivitys 14.3. klo 21.30: Hallitus on linjannut, että kaikki ravintolat, baarit, kulttuuri- ja urheilutoiminta sekä liikkeet elintarvikeliikkeitä, apteekkeja ja bensa-asemia lukuunottamatta suljetaan 14 päivän ajaksi. Espanjassa rajoitetaan myös ihmisten liikkumista poikkeustila-asetuksen nojalla: Kansalaisia on käsketty pysymään sisätiloissa koko maassa. Kotoa saa poistua vain painavasta syystä (esimerkiksi työn vuoksi, apteekkiin tai ruokaostoksille), huvikävelyistä voi rapsahtaa sakot. Myös julkista liikennöintiä karsitaan.

---

Blogin kuvat: Linda Lappalainen. Tekijänoikeuslain mukaan kuviani ei saa kopioida tai julkaista ilman lupaani.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kotikaranteeni ja parhaat espanjalaissarjat

Torrevieja, turhaan parjattu pikkuparatiisi

Annattehan te hänelle minun nimeni?