Kotikaranteeni ja parhaat espanjalaissarjat

Nyt, kun Suomessakin yhä useampi sulkeutuu kotipiiriin, päivitin listaksi espanjalaiset lempisarjani. Gran Hotel, Las chicas del cable, Alta mar... Espanjalaisten draamasarjojen parissa kuluu tunti jos toinenkin – tai kokonainen karanteeniaika. Historian käännekohtiin sijoittuvat sarjat toimivat myös erinomaisena kulttuuri- ja kielikylpynä.

Löysin itse tieni espanjalaissarjojen pariin varsin käytännöllisestä syystä: meillä kahden kielen perheillä – tai oikeastaan kolmen, koska nopeat viralliset keskustelut käymme yleensä englanniksi – on ainainen ongelma elokuvien ja televisiosarjojen tekstityskielen kanssa. Minä puhun toki espanjaa, ja miehenikin ymmärtää suomea, mutta etenkin iltamyöhällä on rentouttavinta katsoa ohjelmaa joko omalla kielellä puhuttuna tai tekstitettynä. Englanninkielisiä tekstityksiä ei moni Pohjoismaissa toimiva suoratoistopalvelu kaikkiin ohjelmiin tarjoa. Meille ratkaisu oli siis espanjalainen epookkidraama.



Kotikaranteenissa ei hötkyillä, vaan laitetaan sarja pyörimään ja otetaan iisisti.


Espanjassa mieheni sukulaiset ja ystävämme ovat ottaneet koronaviruksen etenemisen hidastamiseksi säädetyt liikkumisrajoitukset vastaan rauhallisesti – ei se mukavaa ole, mutta kaikkien on pakko joustaa, jotta vanhemmat eivät kuole koronavirukseen, ja maa selviää epidemiasta. Sillä tavalla säästetään ihmishenkiä ja estetään isompia katasrofeja terveydenhuollossa. Sama lienee edessä Suomessakin.

Olemme mieheni kanssa sulkeutuneet vapaaehtoisesti kotipiiriimme jo viime torstaina, koska matkalta palanneina meillä on korkeampi riski kantaa virusta oireettomanakin.

Ainakaan vielä kotona oleilu ei ole käynyt hermojen päälle – onhan meillä täällä kotona tekemistä (ja puolivuotias vauva, joka omalta osaltaan huolehtii siitä, ettei se tekeminen myöskään lopu), lukemattomia kirjoja ja lisäksi loistava lista laatusarjoja seurattavana!


Tässä vinkkini parhaista espanjalaisista sarjoista:

Gran Hotel

Kenelle: Pukudraamojen, salapoliisisarjojen, viheliäisten juonitteluiden ja romantiikan ystäville
(Sarjassa on 3 kautta)

Downtown Abbeyn espanjalaiseksi vastineeksi tituulerattu Gran Hotel on aivan vastustamaton, jos tykkää epookkidraamoista! Sarja alkaa vuodesta 1906, kun siskonsa katoamista tutkiva Julio (Yon González) soluttautuu töihin hotelliin, josta tämä katosi. Julio löytää pian tutkimuksiinsa liittolaisen Aliciasta (Amaia Salamanca), joka on hotellin omistajattaren Doña Teresan (Adriana Ozores) tytär, ja juoni alkaa dramaattisesti tihentyä.

Makasin joitain vuosia sitten kipeänä sohvalla ja sattumalta jäin katsomaan Yleltä espanjankielistä sarjaa. En nähnyt sarjaa aivan alusta, mutta koukutuin muutaman jakson aikana niin, että etsin samoin tein Gran Hotelin toisen tuotantokauden espanjalaisen suoratoistopalvelun kautta.

Tällä hetkellä Gran Hotel löytyy esimerkiksi Netflix-palvelusta. Tarkista kuitenkin, että etsit oikeaa sarjaa: Eva Longorian tuottama uusi sarja Grand Hotel sijoittuu nykyajan Miamiin eikä vakuuttanut minua lainkaan!

Velvet – muotitalon tarina

Kenelle: Menestystarinoista, muodista ja yhteiskunnallisesta murroksesta kiinnostuneille, ikuisesta rakkaudesta uneksiville
(Sarjassa on 4 kautta)

Velvet on espanjalainen muotitalon fiktiivinen tarina, joka kulkee luontevasti yhteiskunnan muutosten ja muodin mukana 1950-luvulta alkaen. Tapahtumien keskiössä seurataan muotitalon omistajasuvun pojan Alberton (Miguel Ángel Silvestre) ja varattoman ompelijattaren Anan (Paula Echevarría) rakkaustarinaa, joka on tietenkin 1950-luvun luokka-Espanjassa kielletty.

Muotitalon tarina ei kiinnostanut minua lainkaan sen alkaessa Ylellä vuonna 2015. Löysin sarjan vasta, kun lasta odottaessani selailin kevyttä katsottavaa talvi-iltoihin. Sarja tuntui saippualta vielä ensimmäisenkin jakson kohdalla, vaan sitten tapahtui – ihastuin Velvetin 1950-luvun nostalgiaan aivan täysillä! Musiikit, mutkikas rakkaus ja suuret unelmat, herkulliset hahmot ja tarinan ohessa kulkeva aikakausien muoti sekä Espanjan yhteiskunnallisen murroksen eteneminen tekivät tästä lempisarjani. Noloa myöntää, mutta useammin kuin kerran jäi sarjan vuoksi yöunet vähiin ja taisin puhua hahmoista kuin elävistä henkilöistä sarjaa satunnaisesti seuranneelle miehellenikin. Välillä on kuitenkin ihanaa katsoa sarjaa, jossa murhat, rikokset ja väkivalta eivät ole pääosassa, ja hahmot ovat jopa liikuttavan kömpelöitä arkisissa ongelmissaan.

Kaksi sarjan lempihahmoistani, Clara eli Marta Hazas ja Mateo eli Javier Rey jatkavat keskeisissä rooleissa myös Velvet Colección -sarjassa. Hazas on näyttelijänä Espanjassa tunnetumpi Bandolera-sarjan päähenkilönä.

Tällä hetkellä sekä Velvet että sarjan spin-off Velvet Colección löytyvät Netflix-palvelusta.

Las chicas del gable – Keskustytöt

Kenelle: Yhteiskunnallisista fiktiosarjoista, mehevästä saippuadraamasta ja naisasiasta nauttiville
(Sarjassa on 5 kautta)

Puhelinkeskuksessa työskentely oli harvoja kunniallisia aloja, joissa nainen pystyi ansaitsemaan elantoa ja omaa rahaa 1920-luvun miehisessä Madridissa. Juoni kiertyy neljän keskustyttönä työskentelevän, hyvin erilaisen naisen elämän ympärille. Kullakin on ongelmansa. Ensimmäisellä kaudella keskiössä on hämärätaustainen Lidia (Blanca Suárez), joka suunnittelee huijausta. Hän on myös puhelinkeskuksen johtajan (Yon Gonzáles) nuoruuden rakastettu.

Rönsyilevän draaman, kähminnän ja kohtaloiden lomassa naisten aseman kehittyminen, jo tuloillaan oleva yhteiskunnallinen ja tekninen murros kytkeytyvät kiinteästi juoneen. Suosittelen!

Las chicas del gable on ensimmäinen Netflixin tuottama espanjankielinen sarja, ja kaikki tuotantokaudet löytyvät Netflix-palvelusta. Viidennen kauden jaksot ovat juuri alkaneet!

Fugitiva – Paossa

Kenelle: Rikos- ja jännitysdraamojen ystäville, Benidormin fiilistelijöille
(Sarjassa on 1 kausi)

Mitä tapahtuu, kun perheväkivallasta kärsivä nainen suunnittelee pakonsa "täydellisestä elämästä" ja yrittää samalla suojella teini-ikäisiä lapsiaan sekä vaikutusvaltaiselta aviomieheltä että tämän vihamiehiltä? Tiivistä tunnelmaa on luvassa 10 jakson verran yllättävän todentuntuisessa tarinassa. Erityisen kiinnostavaa on seurata paossa olevien erilaisia tapoja käsitellä tilannetta ja omia tunteitaan.

Tällä hetkellä Fugitiva löytyy esimerkiksi Netflix-palvelusta.

Tiempos de guerra – Morocco rakkauden ja sodan aika

Kenelle: Sotahistoriasta ja historiallisiin tapahtumiin sijoittuvista draamoista sekä romansseista kiinnostuneille
(Sarjassa on yksi kausi)

1920-luvulla sijoittuva sarja, jossa seurataan Rifin sodan aikana Melillassa toimineen sairaalan ja sen hoitajattarien tarinaa. Espanja kävi Pohjois-Marokossa sotaa vuosien 1920–1926 aikana. Espanjalaiset nuoret, yläluokkaiset naiset värväytyivät sairaanhoitajiksi ja lähtivät Espanjan kuningattaren suojeluksessa Marokon espanjalaisalueelle hoitamaan haavoittuneita.

Koukuttavaa draamaa ja historiallisia faktoja tarjoavan sarjan päärooleissa nähdään muun muassa sairaalaa johtava María (Alicia Borrchero) ja nuori rakkauden pauloihin ajautuva hoitaja Julia (Amaia Salamanca) sekä lääkärinä työskentelvä Fidel (Alex García). Sarja löytyy Netflix-palvelusta, ja jaksot löytyvät hetken aikaa vielä myös Areenasta.

Alta mar – Aava meri

Kenelle: Rikos- ja etsiväsarjoista, luokkajakodraamoista ja Titanicin tyylisistä elokuvista pitäville
(Sarjassa on 2 kautta)

Hercule Poirotmaisen sarjan juoni keriytyy hiljalleen auki luksusristeilijän lähdettyä matkalle Espanjasta Rio de Janeiroon. Laivamatkalla matkustajia alkaa kuolla epäilyttävissä olosuhteissa, ja Villanuevan sisarusten, Evan (Ivana Baquero) ja Carolinen (Alejandra Onieva) suvun salaisuudet alkavat kiertyä näihin kohtaloihin. Velvetistä tutulla Emiliolla eli konkarinäyttelijä José Sacristánilla on osansa myös tässä tarinassa. 1940-luvulle sijoittuva sarja löytyy Netflix-palvelusta.

Ahmin tämän sarjan joulun aikaan välipalana, ja pidin sen nopeaa tahtia ja jatkuvia juonenkäänteitä varsin viihdyttävinä. Sarjan tekijät ovat samat kuin Gran Hotel - ja Las chicas del cable -sarjoilla.

Saippuaa, politiikkaa ja aikakausikuvauksia Espanjasta

Kaikkia espanjalaisia lempisarjojani yhdistää yksi asia – ne ovat aivan valtavalla ammattitaidolla lavastettuja, puvustettuja ja toteutettuja. Historiallisia tapahtumia sivutaan ihmissuhdedraaman, erilaisten petollisten juonien ja ihmiskohtaloiden ohessa. Edes mieheni, joka löytää jokaisesta ohjelmasta ainakin yhden aikakausivirheen, ei ole joutunut suuresti kärsimään näiden sarjojen parissa. Vaikka draama on välillä melkoista, nopea tahti ja useat päällekkäiset juonet tekevät sarjoista viihdyttäviä. Ne toimivat myös hyvinä kielikylpyinä espanjaa opetteleville.

Espanjalaisista sarjoista tunnetuin lienee anoppini jo 9 vuoden ajan intensiivisesti seuraama El Secreto de Puente Viejo. Loputon televisiosarja vetää alkuillasta television ääreen miljoonia espanjalaisia – jaksoja on esitetty jo noin 2300. Tällä hetkellä Antena 3 - ja RTVE-televisioasemien välinen kilpailu näkyy siten, että toinen espanjalainen suosikkisarja Acacias 38 lähetetään osin samaan aikaan Puente Viejon kanssa.

Oma äitini puolestaan innostui Ylellä hiljattain pyörineestä sarjasta La República – tasavalta. Äitini ei ole lainkaan sarjoihin koukuttuvaa tyyppiä, mutta tätä sarjaa hän on seurannut vankkumatta ja houkutellut isänikin sen maailmaan. Se on jo saavutus! Kotimaassaan La Repúblican toinen tuotantokausi kuohutti, sillä sisällissodan kuvaukset ovat yhä poliittisesti arka ja kiistelty aihe. Kakkoskauden jaksot voi katsoa espanjaksi sarjan tuottaneen RTVE-kanavan verkkosivujen kautta. Tämä on itselläni katselulistalla seuraavaksi La Señoran lisäksi: La República on spin-off 1920-luvulle sijoittuneesta La Señora-sarjasta.

Yle on esittänyt myös draamasarjan La otra mirada – Toinen katse ensimmäisen tuotantokauden. Sevillalaiseen tyttökouluun 1920-luvulle sijoittuvan sarjan toinen tuotantokausi alkoi Espanjassa toukokuussa 2019. Uusi kausi nähtäneen myös Ylellä. Omaksi ilokseni sarjan näyttelijäkaartiin kuuluu muun muassa Velvet-sarjasta tuttu Rita eli Cecilia Freire.

Poliisimaailmaan sijoittuvaa sarjaa Estoy vivo puolestaan en löytänyt kokonaisuudessaan suoratoistopalveluista tällä hetkellä lainkaan, mutta sarjan tuottaneen RTVE-kanavan sivuilta löytyy suurin osa jaksoista.

Nautinnollisia katseluhetkiä!

---

Blogin kuvat: Linda Lappalainen. Tekijänoikeuslain mukaan kuviani ei saa kopioida tai julkaista ilman lupaani.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Torrevieja, turhaan parjattu pikkuparatiisi

Annattehan te hänelle minun nimeni?