Torrevieja, turhaan parjattu pikkuparatiisi

Pidin Torreviejaa aikaisemmin epäviehättävänä turistiansana, ja viimeiset kahdeksan vuotta olen majaillut Espanjassa ollessani Alicantessa. Tammikuussa valitsimme kuitenkin asuntomme Torreviejasta, koska halusimme yhdistetylle äitiys/isyysvapaallemme leppoisan elämänrytmin. Nyt, puolitoista kuukautta myöhemmin, olen vakuuttunut siitä, että ratkaisu oli oikea. On myös muutama asia, jotka ovat Torreviejassa, tässä parjatussa pikkuparatiisissa, paljon paremmin kuin muualla!



Playa de Curan rantaa kiertävällä paseo marítimolla riittää väkeä helmikuussakin. Eikä ihme – Torreviejassa on helppo elää, ja ilmat suosivat läpi vuoden. Tänä vuonna helmikuussa hätyyteltiin ennätyslämpötiloja.


Alle kolmikymppisenä sinkkuna suhdettani Torreviejaan olisi voinut kuvailla melko angstiseksi: etenkin marraskuussa koko kaupunki oli kuollut kuin kalmo, tuuli vain kohisi tyhjillä kaduilla, ja rantabulevardin loputon käveleminen päästä päähän madellen tuntui lähinnä pikakelaukselta eläkeikään. Suomi-kaupan ympärillä kävi aina kuhina, sillä joka turre halusi omat elovenat ja karjalanpiirakat aamiaispöytään. En myöskään pahemmin arvostanut turistikaupungin mainetta, vähäistä kulttuuritarjontaa, ravintoloiden sisäänheittäjiä tai sitä, että joka rannalta löytyi aina vähintään yksi brittiporukka bikineissä – säästä riippumatta. Olin vannoutunut reppureissaaja, ja Torrevieja ei vastannut lainkaan toiveitani hyvästä lomakohteesta.

Perhelomien toivelistan ykkössijaa pitäneet meri, lämpö ja aurinko kuitenkin olivat vakituisesti paikalla, samoin vanhempani, jotka pyrähtivät eläkkeelle päästyään talvehtimaan Torreviejaan aina pariksi kuukaudeksi kerrallaan, joten muiden reissujen välissä ilmaannuin vuodesta toiseen säännöllisesti paikalle. Toivoin silti salaisesti, että vanhempani ymmärtäisivät vaihtaa majapaikkaansa välillä vaikka Alicanteen, joka tuntui kymmenen kertaa kiinnostavammalta. He tekivät paljon päivämatkoja, mutta eivät vaihtaneet asuinkaupunkiaan.

Nyt, 10 vuotta ja noin 20 loma-asuntoa myöhemmin, olen muuttanut mieltäni. Kutsutaan sitä vaikka keski-iäksi, mutta Torrevieja tuntuu nyt oikein mukiinmenevältä kaupungilta ja pätevältä paikalta viettää talvea.

Tällä kertaa valitsimme ylimmän kerroksen terassiasuntomme airbnb:n kautta Torreviejan keskustasta, vain yhden korttelin päästä Playa de Curan rannalta. Sijainti oli meille tärkein kriteeri ison terassin lisäksi: tykkään siitä, että ranta on lähellä ja että pääsen liikkeelle myös ilman autoa. Aamiaiset syön Espanjassa ympäri vuoden ulkona, jos mahdollista - ja Torreviejassahan yleensä on. Asuntomme oli siis meille erinomainen valinta!

Enkä edes häpeä myöntää, että vauvanvaunujen kanssa on ihana madella juuri sitä aikaisemmin ylenkatsomaani rantabulevardia, jonka laidalla meri syleilee hiekkaa. Joskus aidosti mereltä tuoksuva meri ja jäätelö ovat juuri ne asiat, joita nainen tarvitsee päiväänsä!


Rannan, luonnon ja turistihoukutusten lisäksi Torreviejassa on tarjolla kulttuurielämyksiä etenkin musiikkitapahtumien saralla. Paseo Vistalegrella sijaitsee torreviejalaismuusikkojen kunniaksi pystytetty maamerkkikin.


1800-luvun alussa alkunsa saanut Torrevieja on kasvattanut kokoaan tasaisesti 1980-luvulta lähtien. Espanjalaisten keskuudessa Torreviejaa teki tunnetuksi suosittu televisiovisailu Uno, dos, tres, jonka voittaja saattoi saada palkinnoksi loma-asunnon Torreviejasta. Viimeisen 40 vuoden aikana kaupunki onkin tuplannut kokonsa joka kymmenes vuosi. Huippuvuotena 2010 Torreviejassa asui yli 100 000 asukasta. Lähtökohtaisesti Torrevieja on kuitenkin lomakaupunki sekä espanjalaisille että muun maalaisille: kesällä kaupungissa on tuplamäärä ihmisiä, vaikka eläkeläiset ja muut muuttolinnut palaavat kotimaihinsa.

Mieheni vanhemmat ovat asuneet Alicantessa 25 vuotta, mutta Torreviejassa he kävivät ensimmäistä kertaa vasta nyt, kun pyysimme heidät maaliskuun alussa kissavahdeiksi Cádizin ja Granadan matkamme ajaksi. Vuosikymmenien ajan he ovat ajaneet lähes viikoittain Torreviejan ohi koskaan poikkeamatta sen rannoille tai keskustaan.


Mieheni äiti ihastui Torreviejassa ensimmäistä kertaa vieraillessaan 1,5 km pitkään aallonmurtajaan ja patsasnaiseen, joka kaipaa merille mennyttä miestään.


Torrevieja tunnetaan Suomessa parhaiten suomalaisyhteisöstään. Etelässä Málagan ja sen vieressä sijaitsevan Fuengirolan jälkeen Torrevieja on seuraavaksi isoin suomalaiskeskittymä Espanjassa. Virallisten tietojen mukaan Torreviejassa ja sen rajamailla asuu noin 500 suomalaista. Luvut tietenkin valehtevat rutkasti, sillä suurin osa ei ole kirjautunut virallisesti kaupungin asukkaaksi, vaikka viettääkin useita kuukausia vuodessa seudulla.

Eivätkä suomalaiset pelkiksi lomailijoiksi ole täällä jääneet. Toissa viikolla kävin tutustumassa paikallisiin suomalaisyrittäjiin ja sellaisiksi aikoviin Costa Blancan Yrittäjät -yhdistyksen verkostoitumislounaalla. Paikalla oli yhteensä kymmenisen henkilöä, ja toimialat varioivat asennustöistä kieli-, catering- ja DJ-palveluihin. Varsinaisia yrityksen pystyyn pistäneitä jäseniä yhdistyksellä ei ole vielä suurta määrää, mutta viime vuonna perustetun yhdistyksen postituslistalle on kertynyt nimiä jo toista sataa.

Ja uutta on suunnitteilla koko ajan! Costa Blancan alue saa pian uuden suomenkielisen aikakausilehden nimeltä Costa Alegria. Tapasin huhtikuun alussa ensimmäisen numeronsa julkaisevan lehden päätoimittajan Sinikka Halttusen lounaalla, ja suunnitelmat kuulostavat oikein hyviltä: 60 sivua journalistista sisältöä ja eri aihealueisiin keskittyvät vakikirjoittajat. Odotan innolla ensimmäistä numeroa, ja saa nähdä – ehkä jatkossa pääsen osallistumaan lehden tekoon itsekin.

Alueella julkaistaan lisäksi Uusi Costa Blanca -nimistä suomenkielistä julkaisua, joka toimii myös Torreviejassa majaa pitävän Costa Blanca Suomi-Seuran tiedotuslehtenä. Lisäksi Torreviejasta löytyy espanjaa taitamattomille muun muassa terveys-, pankki- ja kiinteistövälityspalvelut suomeksi. Itse en suomenkielisiä palveluita tarvitse, mutta maanmiesten kanssa on välillä ihan kiva turista omalla kotimaisella, ja saan virtaa siitä energiasta, jota paikallisilla pienyrittäjillä on.

Kyllä, minä entinen reppureissaaja ja paikalliselämysten etsijä olen ollut nyt kuusikuukautisen vauvani kanssa onnellinen Torreviejassa. 

Minua Torreviejassa viehättää suomalaisenergian lisäksi lomakaupungin rytmi, helppous, turvallisuus ja se, että kaikki tarvitsemani on lähellä. Kaupunki on myös maantieteellisesti oivasti monen isomman kaupungin väliin sijoitettu eivätkä kadut sentään aivan pelkkiä turisteja ole täynnä. Espanja on yhä pääkieli alueella, ja tuoreimman tiedon mukaan kaupungin noin 86 000 asukkaasta 50 000 on espanjalaisia.

Nämä viisi asiaa ovat Torreviejassa jopa paremmin kuin muissa rannikon kaupungeissa:

1. Fiilis. Turistikaupungissa on paljon turisteja, ja tunnetilathan tunnetusti tarttuvat. Torreviejassa ihmisillä on isompiin kaupunkeihin verrattuna lungimpi rytmi ja lähtökohtaisesti hyvä mieli.

2. Sijainti. Torrevieja on logistisesti erinomaisessa paikassa: lentokenttä on lähellä, Alicanteen kestää autolla 45 minuuttia, samoin Murciaan ja Cartagenaan. En pidä kuivista kaupungeista, ja minne tahansa muutankin, asetun aina meren lähelle. Merta ja rantaa Torrevieja tietenkin tarjoaa siinä missä muutkin rantakaupungit, mutta lisäksi tarjolla ovat luonnonsuojelualueet, suolajärvet ja niiden luoma terveellinen mikroilmasto.

3. Liikkuminen. Torrevieja on kooltaan hyvin hallittavissa. Vaikka pikkukaupungin keskustassa kävellen pääsee parhaiten perille, myös pyöräilymahdollisuudet paranevat koko ajan, ja julkinen liikennekin kulkee kohtuullisen kivasti kaupungissa sekä muiden kaupunkien välillä. Lisäksi autolle löytyy parkkipaikka kadulta – se ei ole monessa muussa kaupungissa itsestäänselvyys, edes talvisin. Alicanten keskustassa ei ilman omaa parkkihallipaikkaa kannata edes uneksia autosta!

4. Lenkkimahdollisuudet. Rantakatujen ja rantojen lisäksi Torreviejan keskustassa on 1,5 kilometriä pitkä aallonmurtaja, jolla lenkkeilevät sulassa sovussa paikalliset ja turistit – myös minä, sillä se on lempikävelykohteitani. Suolajärvien ympärille levittäytyvät luonnonsuojelualueet puolestaan tarjoavat kilometrikaupalla vaihtelevia vaellus- ja pyöräilyreittejä.

5. Jouluasetelma. Espanjalaiskylien ja -kaupunkien belén-asetelmat ovat toinen toistaan näyttävämpiä, mutta Torreviejan jouluevankeliumiasetelma on ehdottomasti niistä parhain! Plaza de Constitución -aukiolle rakennetaan jouluisin näyttävä pienoismalli Beetlehemistä ja evankeliumin tapahtumista. Realistisen näköisen toteutuksen kruunaavat pienet yksityiskohdat, pyykkinaruilla kuivuvat pyykit, valot ja nukkien liikkuvat osat.

Kyllä, minä entinen reppureissaaja ja paikalliselämysten etsijä olen ollut nyt kuusikuukautisen vauvani kanssa onnellinen Torreviejassa.

Joten tämä on julkinen anteeksipyyntöni. Torrevieja, sinä olet ihan jees!

P.S. Ilta-Sanomat mainosti joitain päiviä sitten suoraa loskalähetystä Helsinkiin rantautuvasta myrskystä. Meillä oli kotiinpaluupäivänämme keskiviikkona mittarissa 30 astetta. Vain koronaviruksen etenemistilanne huolestuttaa myös Torreviejassa, sillä Espanjassa suljetaan jo kouluja ja tapahtumia viruksen etenemisen estämiseksi. Päivitän siitä pian lisää kuulumisia.

---

Blogin kuvat: Linda Lappalainen. Tekijänoikeuslain mukaan kuviani ei saa kopioida tai julkaista ilman lupaani.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kotikaranteeni ja parhaat espanjalaissarjat

Annattehan te hänelle minun nimeni?