Kirjan ja ruusun päivä syntyi Espanjassa

Tänään, 23. huhtikuuta, on kirjan ja ruusun päivä. Pyhä Yrjö, keskiaikaiset tähkäpäärituaalit, Cervantes, Shakespeare, Alfonso XIII ja eräs barcelonalainen kirjakauppias saivat yhdessä aikaan sen, että Suomessakin juhlistetaan kirjaa ja lahjoitetaan ruusuja 23. huhtikuuta. Kirjan ja ruusun päivällä on vankka espanjalainen perintö, vaikka sitä nykyään vietetään kansainvälisesti kirjan ja tekijänoikeuden päivänä.


Kuusi vuotta sitten juhlistimme kirjan ja ruusun päivää asiaankuuluvalla tavalla. Tässä mieheni valssaa ruusu hampaiden välissä kirjasaaliini sylissään silloisilla kotikulmillamme Kampissa.

Suomessa tuntemamme kirjan ja ruusun päivä yhdistelee monia kulttuurisia traditioita: Katalonian suojeluspyhimyksen Sant Jordin eli Pyhän Yrjön päivää on juhlittu Espanjassa 1400-luvulta lähtien. Keskiajalta periytyy myös traditio, jonka mukaan miehet lahjoittavat Sant Jordin päivänä ruusun ja tähkäpään naisille. Ruusu symboloi rakkautta ja intohimoa, tähkäpää hedelmällisyyttä. Sant Jordia pidetään monien muiden rooliensa ohella myös rakastavaisten suojelijana.

Kirjoille omistettu päivä puolestaan syntyi kirjailija ja kirjakauppias Vicente Clavelin ideasta vuonna 1923. Idea syntyi rakkaudesta kirjoihin – päivän tarkoituksena oli sekä piristää kirjakauppaa että levittää kirjallista kulttuuria kaikkien saataville. Ensimmäistä varsinaista kirjan päivää vietettiin Espanjan kuninkaan Alfonso XIII:n asetuksella lokakuussa vuonna 1926. Muutamia vuosia tämän jälkeen päiväksi vakiintui Miguel de Cervantesin ja William Shakespearen yleisesti oletettu, yhteinen kuolinpäivä 23. huhtikuuta, joka sattui olemaan Kataloniassa myös Sant Jordin päivä.

Hiljalleen perinne ruusujen ja kirjojen antamisesta on levittäytynyt myös muualle Espanjaan ja muuntautunut osaksi muidenkin maiden tapoja. Vuonna 1995 Unesco julisti huhtikuun 23. päivän kansainväliseksi kirjan ja tekijänoikeuden päiväksi. Silloin kirjoja juhlitaan yhteenkuuluvuuden, vapauden ja rauhan symboleina.

Kirjan ja ruusun päivä on etenkin Barcelonassa yksi rakastetuimpia juhlia ja ystävänpäivään verrattava myös rakastavaisten merkkipäivänä. Päivä on koko Katalonian alueella laajasti vietetty, mutta se ei ole vapaapäivä. Normaalina vuonna kirjoja myydään Katalonian alueella päivän aikana noin 20 miljoonalla eurolla. Ruusuja myydään noin kuusi miljoonaa. Suomessa kirjan ja ruusun päivää on vietetty vaihtelevina päivinä, vasta viime vuosina paikka on vakiintunut pysyvästi huhtikuun 23. päivään.

Tänä vuonna kaikki on tietenkin toisin eikä kaduilla tungeksi kulkijoita tuttujen kirja- ja kukkakojurivistöjen välissä sen paremmin Espanjassa kuin Suomessakaan. Mutta päivää kannattaa juhlistaa etsimällä kirjahyllystä jokin sopiva kirja käteen, tilaamalla uusi verkosta tai kuuntelemalla jokin teos ääneen luettuna. Suomessa vietetään parhaillaan myös Lukuviikkoa.

--- 
Blogin kuvat: Linda Lappalainen, jos ei ole toisin mainuttu. Tekijänoikeuslain mukaan kuviani ei saa kopioida tai julkaista ilman lupaani.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kotikaranteeni ja parhaat espanjalaissarjat

Torrevieja, turhaan parjattu pikkuparatiisi

Annattehan te hänelle minun nimeni?