Rakkautta vain - Espanjassa ei vietetä ystävänpäivää

Espanjassa 14.2. on omistettu rakkaudelle, pariskunnille, rakastavaisille. Kukkakaupoille ja lahjaliikkeille Día de San Valentín, tai tuttavallisemmin Día de los enamorados (rakastavaisten päivä), on talven sesonkiaikaa. Sydämet näkyvät katukuvassa, mutta sinkuille ja eronneille päivä on julma.

Rakastavaisten lisäksi Día de San Valentín on aihe juhlaan kukkakaupoille, vaate- ja kosmetiikkaliikkeille. Tämä rakkauden nimeen vannova kukkakauppa sijaitsee Ramón Gallud -kadulla.


























Me olemme juhlijoita. Koko yhdessäolomme ajan olemme mieheni kanssa juhlistaneet jokaisen kuun 18. päivää, kuukausimerkkipäiväämme, sillä helmikuun 18. päivänä aloitimme elämämme yhdessä. Ensin kyse oli siitä, että ajattelimme jokaisen yhdessä vietetyn kuukauden olevan juhlan arvoinen: kahden maan välissä keikkuvan suhteen tulevaisuus ei ole koskaan itsestäänselvyys. Nykyään 18. päivä on muistutus siitä, että toinen on yhä muutakin kuin taistelutoveri elämässä tai pelkkä äiti tai isä. Pyrimme aina tekemään päivän aikana jotakin mukavaa yhdessä, usein myös hankimme pienen yllätyksen toisillemme. Itse ilahdun erityisesti uusimmasta Aku Ankan taskukirjasta (kokoelmassani on yli 400 taskukirjaa), mies innostuu historialehdistä.

Koska juhlimme kuukausipäiviä, on myös 14.2. meille tietenkin juhlan arvoinen! Omalle terassille katetun aamiaisbrunssin jälkeen päiväksi on varattu erityisohjelmaa.

Sitäpaitsi, rakastavaisten päivä antoi alkusysäyksen myös meidän tarinallemme. Mieheni, joka oli vielä tuolloin 2010-luvun alussa turvallisesti kategoriassa 'ystävä', kyyditsi minua 14.2. juttukeikalle Costa Orihuelaan. Meillä oli valtavan hauskaa yhdessä, kävimme keikan jälkeen lounaalla ja paluumatkalla poikkesimme kiinalaisessa marketissa hulluttelemassa ja ostamassa ex-tempore inspiraationa taulun kotiini. Mieheni osti yllätyksekseni myös jasmiininkukan ja antoi sen minulle suomalaisen ystävänpäivän kunniaksi. Liekö ollut romanttisia taka-ajatuksia tai ei, se toi suhteeseemme uuden, henkilökohtaisemman tason, ja tasan neljä päivää myöhemmin karnevaali-iltana ystävyytemmme muuttui seurusteluksi.


"Ilman sinua olisin Solo." Día de San Valentínin aamiainen terassillamme. Kakku on tietenkin suklaasta - täälläpäin ei kermakakkuja arvosteta.

Espanjassa rakastavaisten päivä on nimensä mukaan vain rakastuneille ja pariskunnille varattu. Ravintolat täyttyvät romanttisista illallistajista, suklaarasiat, sydämiä halaavat nallet ja imeliä iskulauseita toistavat kortit nostetaan eturiviin esille, ja kauppojen ja baarien ikkunoissa välkkyvät sydämet. Täällä Torreviejassakin useat ravintolat tarjoavat San Valentín -menuja tavallisten päivämenujen sijaan ja koristelevat salinsa ruusuin ja paperisydämin.

Vaikka ajatus on tärkein, pelkkää materiaalitonta rakkautta päivä ei Espanjassa ole. Rakastavaisten juhlaan liittyvät kiinteästi lahjat ja raha, jota espanjalaiset käyttävät ThinkwithGooglen mukaan keskimäärin 122 euroa. Kulutus on lisääntynyt jopa 33 prosenttia kahden viimeisen vuoden aikana, ja espanjalaiset pitävätkin juhlapäivään panostamisessa ykköstilaa Euroopan maiden keskuudessa. Bankia-pankin blogin mukaan kukat kuuluvat asiaan, mutta myös romanttiset illalliset, hotelliyöpymiset ja matkat ovat nostaneet suosiotaan. Suosituin lahja on EFE:n tilaston mukaan vaate, hyvinä kakkosina tulevat kosmetiikka ja korut.

Día de San Valentín on parittomille ja eronneille kalsea, sillä siirappia ja sydämiä tihkuu joka tuutista. Ystäväni Sergio julisti aikanaan katkerasti, että päivä on sinkuille Ballantine's Day, jolloin parittomien kannattaa sulkeutua sisätiloihin vain Ballantine's-pullo seuranaan. Ystäväporukkamme houkutteluista huolimatta niin hän teki itsekin, kunnes löysi nykyisen puolisonsa.

Itse olen levittänyt parhaani mukaan ystävänpäivän teoriaa. Lähetin muutama päivä sitten ystävänpäiväkortin perheelleni ja kummipojalleni Suomeen, ja tulin postitoimistossa maininneeksi, että Suomessa päivää vietetään rakastavaisten lisäksi ystävien kesken, ja monella on tapana lähettää tai antaa kortti ja jokin pieni yllätys hyville ystäville. Postivirkailija julisti saman tien suomalaisten olevan neroja, sillä ystävänpäivä antaa kaikille mahdollisuuden muistaa jotakuta.

Aion tänäänkin viettää päivää sekä romanttisesti rakkaani kanssa että muistaa ystäviä ympäri maailmaa. Hyvää ystävänpäivää siis itse kullekin!

---

Blogin kuvat: Linda Lappalainen. Tekijänoikeuslain mukaan kuviani ei saa kopioida tai julkaista ilman lupaani.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kotikaranteeni ja parhaat espanjalaissarjat

Torrevieja, turhaan parjattu pikkuparatiisi

Annattehan te hänelle minun nimeni?